9 Nisan 2008 Çarşamba

KARAKÖY POĞAÇASI

Uzuuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba.Merhabayı yine benim ilgi alanım olan ve sizlerin de çok beğeneceğine inandığım bir tarifle demek istiyorum
.Karaköy puaçasıyla yani...
Bu puaçanın dikkat edilmesi gereken olmazsa olmazları var.Öncelikle bunlardan bahsetmek istiyorum size.Meşhur Karaköy puaçasının hamuru kullanılacağı gün hazırlanırsa iyi sonuç vermez.Yani demek oluyor ki bu puaçanın hamurunu diğerlerinden farklı olarak bir gün önce hazırlayıp bir gece buzdolabında üstü örtülü kapalı bir kapta bekletiyoruz. Dikkat edilmesi gereken 2. unsur ise Karaköy puaçasına o misss gibi kokuyu ve hafif sarımtırak rengi veren karbonat kullanımıdır.Bu puaça kabartma tozu kullanılınca aynı sonucu vermez o yüzden karbonatı limonla köpürterek kullanmanız şart. Eeee bu kadar dersten sonra ver artık şu tarifi minik pastacı diyen isyankar sesleri duyar gibiyim:)


MALZEMELER
5 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
250 gr oda sıcaklığında margarin
1 yumurtanın sarısı(üstü için)
Öncelikle karbonatın üzerine limon suyunu sıkıp köpürmesini bekliyoruz.Köpürme işlemi bitince tuzunu da ekliyip yine karıştırıyoruz.Daha sonra yavaş yavaş sütünü ilave edip bir yandan elimizle karıştırıyoruz.Unu ve oda sıcaklığında yumuşattığımız margarini de ekliyip yumuşak kıvamlı bir hamur elde ediyoruz.Hamurumuzun üstünü nemli bir bezle örtüp onu bir gece buzdolabında bekletiyoruz.Hamurdan orjinal boyutunda 20 adet poğaça çıkıyor ama yine de istediğimiz büyüklüklerde parçlar kopartıp yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak sıralıyoruz.Üzerlerine yumurta sarısı sürmeden önce elimizle biraz bastırıyoruz.Yumurta sarılarını sürdükten sonra çatallaartı şeklinde çizikler oluşturup 180 derecede önceden ısıtılmış fırınımızda üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.
Bu puaçanın orjinalinin içi boştur ve üzerinde susam,çörek otu bulunmaz.Ama çeşitlendirmek adına isteğe bağlı olarak içine lor peyniri konulabilir ve üzerine susam,çörek otu serpilebilir.Afiyet olsun hepinizeee:):)

Hiç yorum yok: