12 Mart 2008 Çarşamba

SOKAK SİMİDİ

Havanın rüzgarlı ve çok soğuk olduğu nadir İzmir günlerinden birinde oğlumla televizyon seyrediyorduk.Oğlum çok iştahsız bir çocuk olduğu için ne görse o an canı ne istese hemen alıveresim hatta yaratasım geliyor.Televizyonda Oktay Usta'nın Yeşil Elma programında o gün simit yapıyorlardı ve oğlum daha malzemeler sayılmaya başlandığı an :
-Annneeeee!Hadi biz de simit alalım,dedi.
O an hem sevinç hem üzüntüyü aynı anda yaşıyordum.Oğlumun canı bişeyler yemek istemişti ama korkunç hava şartları dışarı çıkıp istediği şeyi almamıza engeldi.Zaten o zamanlarda(bundan 3.5 yıl kadar önce)İstanbul'da olmasına rağmen İzmir'de simit sarayları bu kadar çok yoktu ve her istenildiği anda taze simit bulmak imkansızdı.Yapılacak tek şey hemen programla paralel tarifi uygulamaktı.Pek çok terim bana yabancıydı.Tepsi mayası,kulak memesi kıvamı,mayanın ılık suda eritilmesi vs vs... Bu benim ilk mayalı hamur denemem olacaktı hatta belki de kek dışında yaptığım ilk hamur işi yada bana mutfağı sevdiren ilk güzel deneyim... Nasıl kabul ederseniz artık:) Beni mutfakla tanıştıran ilk tariflerden biri olan simidi bloğumun en başında sizle paylaşmak istiyorum.Tekrar teşekkürler Oktay Usta:)

SİMİDİN HAMUR KISMI
1 kg un
1 paket dr otker instant maya(40 grlık yaş maya da olur)
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çaybardağı çiçek yağı
alabildiğince ılık su
susam
SİMİDİN SOSU
2 çorba kaşığı pekmez
2 çorba kaşığı çiçek yağı
1 su bardağı su
Karıştırma kabının içine unu,şeker,tuz ve toz mayayı koyup iyice karıştırıyoruz.Sonra çiçek yağı ve ılık suyu ekliyoruz.Ele yapışmayan yumuşak bir hamur kıvamı elde edecek kadar su kullanıyoruz.Burada suyun sıcaklığı çok önemli.Su eğer çok sıcak olursa lastikimsi bir kıvamda ve iyi sonuç vermeyen bir hamurumuz olur.Su soğuksa da mayalanma çok geç olur.Hazırlanan hamuru mayalanması için üzeri kapalı bir şekilde 5 -10 dakika muhafaza ediyoruz.Daha sonra hamurdan bezeler koparıp(yaklaşık 12 tane çıkıyor)ince uzun fitiller yapıyoruz.Simit şeklinde yuvarlıyoruz.Bir tabağa bolca susam döküyoruz.Başka bir tabakta su,pekmez ve yağı karıştırıyoruz.Simitlerin her iki yüzünü de pekmezli sosa batırıp iyice süzüyoruz oradan da susam dolu kaba alıp yine 2 tarafını susama buluyoruz.Yağlı kağıt serilmiş fırın yepsisine çok yakın olmayacak şekilde sıralıyoruz.Ortam koşulları uygunsa simitlerin büyüklükleri 2 katına çıkıncaya kadar bekletiyoruz.Hava soğuksa ve mayalanma gecikecekse 50 dereceye getirdiğimiz fırında hızlı mayalandırma yapıyoruz.Mayalanma tamamlanınca fırın ısısını 200dereceye çıkarıp simitlerimizi üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Simitler ilk denememde o kadar güzel bir sonuç verdi ki değil yemeye bakmaya bile kıyamadık:)Sonra bu simitler bizim pazar kahvaltılarımızın vazgeçilmezi oldu.Yarın mutlaka yapıp resimlerini de koyacağım.Denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum:)

Hiç yorum yok: