17 Mart 2008 Pazartesi

ŞEKERPARE

En sevdiğim tatlıdardan biridir şekerpare.Yapımı kolaydır ve lezzetlidir.Kalori kısmına hiiiiç girmiyor ve iştahınızı kaçırmıyorum:)Kalori,Hollywood diyetleri vs vs çıkmadan,insanların lezzetleri doyasıya yediği ve bu tip şeyleri takmadığı dönemlerde yani Osmanlı döneminde Türk mutfağının vazgeçilmeziydi şekerpare:)Geçmişi yadederek veriyorum tarifi

HAMURU
3.5 su bardağı un
1.5 çaybardağı erimiş margarin
1.5 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1/2 çay kaşığı tuz
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
fındık
ŞURUBU
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
1/2 limon suyu
Hamuru için verilen üm malzemeleri güzelce yoğuruyoruz.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlıyoruz ve yağlanmış fırın tepsisine sıralıyoruz. Herbirinin üzerine bir adet bütün fındık içini batırıp 180 derecelik fırında üzerleri hafifçe pembeleşene dek pişiriyoruz.Diğer hamurlu tatlılardan farklı olarak şekerparede hem şekerpareler hem de şurubu sıcak olacağı için tepsi fırına girince şurubu hazırlamaya başlıyoruz. Bunun için de verilen ölçüde su ve şekeri bir tencereye koyup kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra limonunu da sıkıp ocaktan alıyoruz.Fırından çıkan tatlımızın üzerine sıcak şerbetini döküyoruz ve üzerine başka bir fırın tepsisi kapatıp şerbeti çekmesini sağlıyoruz.İsterseniz üzerine hindistan cevizi veya yeşil fıstık serperek;yanında dondurma,kaymak veya kremşantiyle servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: